Kézben a Nikon Z7 MILC fényképezőgépe

egy MILC amire megérte várni, Nikon Z7 teszt
Posted By On 24 okt 2018

Tavaly nagy örömmel fogadtam az NPS (Nikon Professional Services) tagságot, és a Nikon Magyarország betartotta ígéretét, miszerint lehetőségünk lesz mindig az újdonságok kipróbálására.

Pár héttel ezelőtt kaptam is egy emailt, melyben meghívtak a Bródy Studios-ban tartott bemutatóra, ahol nem csak a Z széria bemutatására került sor, hanem Hajdú D. András Nikon nagykövet bemutatójára is, aki heteken keresztül tesztelte a Z7-et afrikai útja során (ha esetleg nem ismernéd ezt a zseniális fotozsurnaliszta fotóst akkor ajánlom az oldalát https://www.hda.hu/ ), Kongóban viszontagságos időjárásban élesben használta a gépet, ennek az útnak a képeit osztotta meg velünk illetve az összes tapasztalatát a gépre vonatkozólag.

A specifikációkról nem írnék, hiszen a tech oldalak már mindent megírtak róla, inkább személyes tapasztalatokat írnék. Igazából sosem voltam oda a MILC gépekért: nem tetszettek az eddigi EVF-ek, sem a mérete a MILC-nek, a fogása szinte az összesnek gagyi volt ( élen a Sony Alpha A9 amihez tavaly volt szerencsém és aminek a színeivel sem tudtam megbarátkozni). Szóval azt mondtam, hogy az egyetlen MILC amire kíváncsi lennék az egy full-frame Nikon MILC. És most itt van, a nagy titkolózás után nyár végén bemutatásra került a Nikon Z széria. Nagy várakozással vettük hát át a Z7-es gépet tesztre Szántai Balázs és Benkő Péter fotós barátaimmal.

A terülj-terülj asztalka így nézett ma ki:

nikon Z7 MILC digitális fényképezőgép

 

Természetesen nem csak a Z rendszer objektívjei voltak kipróbálhatóak,mivel azok már Z bajonettesek, hanem egy FTZ adapter segítségével fel lehetett tenni az F-mount-os obikat is, amiből persze volt itt a híres 58mm-es obi, ami többek között nagy kedvencem Ross Harvey egyik kedvelt obija illetve a 105 1.4G-s obi is, ami szintén egy zseniális obi.

Akkor jöjjenek a negatív tapasztalataim:

 • a gép a dslr-ekhez képest picit lassaban kapcsol be, a rendszernek kell egy kis idő mire magához tér az expo gomb lenyomása után
 • az EVF sokszor sokkal világosabbnak mutatja a fényviszonyokat, mint amilyenek valójában
 • ellenfényben pontatlan AF
 • 1 kártyafoglalatot nem említem, ezer helyen megírták már

 

És akkor jöjjenek a pozitív tapasztalataim:

 • a markolat MILC-ekhez képest zseniális (esküvői fotósként szinte egész nap a kezemben van a gép, éppen ezért ez egy hatalmas piros pont)
 • az EVF gyors, nem szaggat a kép, nem fárasztotta a szemem
 • pontos AF-C
 • az 5 irányú stabilizátor nagyon jól működik
 • nagy dinamikatartomány (ez mondjuk Nikonnál egyértelmű)
 • színek is nagyon rendben vannak (Nikonnál ez sem szokott probléma lenni)
 • videó mód is nagyon jó, arckövető mód is hibátlan
 • menürendszere ugyanaz szinte mint bármelyik Nikon dslr-nek
 • az F-mount-os obikkal is ugyanolyan gyors az AF (a legélesebb képeket meglepetésemre az F-mountos 105-ös obival tudtuk lőni
 • az érintőképernyő tökéletesen teszi a dolgát

 

Azt hiszem elmondhatom, hogy a Nikon nem véletlenül várt eddig, és végre előállt egy igazán komoly és használható full frame MILC géppel. A gép ára nyilván meg fogja szűrni a vásárlókat, ahogy én látom ezt a gépet főleg a fotóriporterek és streetfotósok kedvence lesz. Sok profi fotóssal beszélgettünk, sokan még kivárnak, ennek egyik oka a már mindenhol említett 1 kártya slot, a másik pedig a gép és objektívpark ára.

És akkor végezetül csak 1-2 jpeg tesztfotó amit a Z7-el lőttem:

nikon z7 digitális MILC fényképezőgép esküvői fotó

a dinamikatartomány:

Nikon Z7 dinamikatartomány

Bokeh

nikon Z7 full frame MILC bokeh nikon 105 mm 1.4G objektív

És egy kis privát vetítés Hajdú D. Andrástól (köszönet a képért Szántai Balázsnak):

Hajdú D. András worldpress fotós National Geographic

Köszönet a Nikon Magyarországnak a meghívásért és a tesztlehetőségért.


Categorys: blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük